nazlitoac.blogspot.com

16 Eylül 2022 Cuma

Yağlı Boya Çalışmam-Taş Basamaklar


Eser Adı: Taş Basamaklar 
Teknik: Tuval Üstü Yağlı Boya 
Ebat: 60x80 cm.


7 yorum:

  1. Merhabalar.
    Yarım saat boyunca yazdığım yorum bir tıkla uçtu gitti. Sizin sayfanızda bu ikinci oluyor. Aynı yorumu tekrar yazmak mümkün olmuyor biliyor musunuz? Tıpkı sizin resim çalışmalarınız gibi, her bir çalışmanız bir kereliktir, bir daha aynısını çizemezsiniz. Çünkü o anki duygular, düşünceler, ilhamlar, iç dünyada çarpışan hayaller vs.

    Kadın bisikletinin gövdesine dayandığı ağacı ben akasya ağacı olarak yorumladım. Ağacın sadece yarım gövdesi görünüyor, dalları ve yaprakları görünmüyor.

    En alt basamaklardan yukarıya doğru saydığımızda üçüncü sıra taşların bize bakan yüzlerinde ben tiyatro sanatının simgesi olan ağlayan ve gülen iki yüz simgelerini görüyorum. Siz onlara yontulmuş ve traşlanmış paket taşı görünümü kazandırmak için yaptığınız fırça darbeleri ile oluşmuş. Belki bunun siz bile farkında değilsiniz.

    Kadın bisikletinin rengi o kadar güzel olmuş ki, anlatamam . Taş basamaklar yukarıya tırmandıkça etrafını saran sarmaşıkların kapanmasıyla birlikte haliyle genişlik daralıyor ve buraya sanki bir dehliz havası veriyor. En uçta ışığı görülebilen bir dehliz. Taş basamakların etrafında ve diplerinde büyüyen otlar da çok güzel yerleştirilmiş.

    Alttan iki basamak sonrası yukarıya doğru ilerleyen sekiz basamak o kadar çok kullanılmış ki, oradaki otlar daha fazla çiğnendiği için büyüyememiş. Ondan sonraki basamakların otları daha fazla büyümüş. Sanki bu sekiz sıralı basamaklarda hep bir buluşmalar gerçekleşmiş. Buraya kadar çıkmışlar burada uzun saatler geçirmişler, belki de bu basamaklara oturmuşlar ve epeyce sohbet etmişler. Ama taş basamakların sağ tarafında sanki bir ev duvarı var gibiydi. Hatta bir tane de dışarıya bir demir boru uzatılmış, herhalde orası evin temizliğinde dışarıya su tahliyesi için mi kullanıldı? Yoksa orası evin banyosu muydu? Çünkü bizim o eski taş ve kerpiç yapılı evlerimizde banyo, odanın bir köşesinde olurdu ve oradan dışarıya bir boru uzatılırdı, o borudan da dıışarıya su tahliye edilirdi.

    Ağacın gövdesiyle evin duvarı arasında bayağı bir mesafe var ki, bisikletin ön tekeri görünmüyor. Bisiklet aynı zaman vitesli bir bisiklete de benziyor. Çünkü arka tekerin zincir bağlantılı yerde tıpkı vitesli teker gibi bir dişli çarkının üzerinden geçiyor zincir.

    Taş basamaklar için daha yazılacak çok şeyler bulabilirim ama, tadında bırakmak gerekir. Yoksa, bir aksilik olur, bu yorumu da yayınlamadan kaybedebilirim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey...
      O kadar yazmışsınız, uçup gitmiş, üzüldüm şimdi. Niye öyle oluyor, inanın anlamış değilim. Tekrar zahmet edip yazmanıza mahcup oldum. Sağ olun, var olun.
      Bu resmin fotoğrafını, Büyükada'da misafirlerimi gezdirirken çekmiştim. O zaman mevsim kıştı. Puslu, grimsi bir fotoğraftı. Çalışırken yaz mevsimine çevirdim. Sağ taraftaki ağacın yerinde elektrik direği vardı. Bisikletin rengi de siyahtı. :)
      Bir itirafta bulunayım mı size Recep Bey...Valla size bravo diyorum. 3. sıradaki taşları ben söylemeden kimse anlamamıştır. O suratları, resmim bitmeye yakınken olumsuz bir olayın olduğu zamanda boyadım. Aslında kendi surat ifadelerimi kondurdum taşlara. Ve ilk kez bu suratları ben söylemeden siz görüyorsunuz. Üstelik tabloya canlı olarak bakmamanıza rağmen.
      Bu taş basamaklar, iki evin arasında, alt sokaktan üst sokağa geçiş olsun diye yapılmış. Basamakları çıktıkça dar taşlara topuğunuz dışarıda basıyorsunuz. Çıkarken iyiydi, inerken zordu. :)
      Sağ taraftaki evin su tahliye borusu da balkona aitti. Yabancı kişiler için büyük ve çıkıntılı tel örgü vardı, onu kaldırıp bitkilerle süsledim. :)
      Fotoğraf, fotoğraftan çıktı, bambaşka bir resim gelmiş oldu. :)
      Sizin bu ayrıntılı bakış açınıza can-ı gönülden sonsuz teşekkür ediyorum. Bu yazınız benim için çok kıymetli. İyi ki varsınız.
      Mutlu günler diliyorum size.
      Saygı ve selamlarımı gönderiyorum size.

      Sil
    2. Merhabalar.
      Uçan yorumlardaki hata benden kaynaklanıyor. Şimdi bir resime dönüyorum, bir yorum penceresine, bu arada yanlışlıkla üst menüden sol ok tuşunu tıklayınca yorum mahallinden ayrılmış oluyorum ve yazdığınız yorum da maalesef kaydedilmediği için uçup gidiyor. Bu sorunun sizin sayfanız, temanız vs. ile asla ilgisi yoktur. Bu tamamen benim hatamdır.
      Artık dikkat ediyorum ve sadece en sağdaki kaydırma çubuğuyla inip çıkıyorum, o zaman sorun olmadan yorumumu tamamlayabiliyorum. Taş basamakların bir fotoğraftan uyarlama olduğunu bilmiyordum, siz cevab-i yorumda bahsedince anladım. Ama resim müthiş güzel, kompozisyon ve kurgulama da çok güzel, biraz daha kendimi geliştirirsem, resimleri plastik analiz açısından da değerlendirebilirim.
      Cevab-i yorumunuz için teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  2. Çok güzel bir çalışma olmuş.Detayları, bütünü çok hoş gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. Mutlu günleriniz olsun.

      Sil
  3. Çok ama çok beğendim. Bu arada iyi resimden anlarım. Ben de güzel sanatlar okudum gençliğimde çünkü. Yani öylesine yazmadım.:) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmimi beğenmenize çok memnun oldum. Güzel Sanatlar okumuş değerli görüşlere sahip birinden bu sözleri okumak ayrıca beni onore etti. Sizin de gönlünüze sağlık olsun. :)

      Sil