Atatürk Müzesi
Halaskargazi Caddesi üzerinde yer alan beş katlı bu evi, Milli Mücadele öncesi Aralık 1918'de Mustafa Kemal Paşa kiralamış, 16 Mayıs 1919'a kadar annesi, kız kardeşi ve yaveri ile burada yaşamış.
Eski İzmir Valisi ve milletvekili Tahsin Uzer Bey'in eşi Hatice Mediha Hanım 1924'de evi satın almış ve bir yıl sonra da dış cephesine törenle " Gazi Mustafa Kemal Paşa Vatanın kurtuluşunu 1335 ( 1919 ) senesinde bu evde hazırladı. " yazılı hatıra levhası konulmuş.
15 Haziran 1942'de Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından " Atatürk İnkılabı Müzesi " adı ile ziyarete açılmış.
Milli mücadele bakımından önemli anıları barındıran müzede çektiğim bir kaç kare fotoğrafım...
|
Atatürk Müzesi
Art Nouveau ( Zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımı ) üslubu ile tasarlanan bina, 1908 yılında Osep Kasapyan tarafından yaptırılmış. Yıllar içinde eskiyen binanın önceleri pembe olan dış cephe rengi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014-2015 yıllarında yapılan restorasyonda sarı olarak değiştirilmiş.
|
|
İbrahim Çallı'nın 1937 yılında yaptığı yağlı boya Atatürk Portresi...
|
|
Ressam Vittorio Pisani'nin Yunanlılar'ın İzmir'e çıkışı ile ilgili 10 adet suluboya " Kurtuluş Savaşı Tabloları"...
|
|
Gazi Mustafa Kemal'in çeşitli zamanlarda aldığı madalyaları...
|
|
Ata'nın tabancası, el bombaları, mermi levhası ve meşin bardak muhafazası..
|
|
1919 İstanbul'u ve Atatürk'ün Kurtuluşu Planlaması Odası...
Balmumu heykeli kim yapmış diye bakındım ama ismini bulamadım. O kadar canlıydı ki heykel, Atatürk bir an ayağa kalkacak sandım. Odanın kapısına bakacak şekilde tasarlanmış olması etkiyi daha da arttırıyor. Açık duran kapıya geldiğinizde hemen karşınızda görüyorsunuz.
Müzede, katlar arası merdivenler...
Müze, elbette bu kadarla sınırlı değil. Atatürk'ün kıyafetleri, sivil yaşamına ait fotoğrafları, el yazısı ile belgeler, kişisel eşyaları, üniformaları, çeşitli sanatçılara ait tablolar, Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas'ın da aynı dönemde ikametgahı olması nedeniyle ona ait kişisel eşyaları gibi koleksiyonda yer alan bir çok eseri müzede görebilirsiniz.
Müzeye giriş ücretsiz olup pazartesi hariç 9.00 - 17.00 saatleri arasında hergün ziyaret edebilirsiniz.
|
Emeğinize sağlık hocam. Çok bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum hocam.
SilOrijinal rengi pembe ise keşke öyle kalsaymış.
YanıtlaSilAslında restorasyon sırasında dış cephe raspalaması yaptıklarında en alt katmanda sarı renge ulaşmışlar. Pembeyi sonradan boyamışlar. İsmi Pembe Ev olarak kalmış. Önceleri ben de sizin gibi düşünmüştüm. Derinlemesine araştırınca sonradan öğrendim ilk rengin sarı olduğunu. Müzenin tanıtım broşüründe ve bir çok internet sitesinde orijinal rengin pembe olduğu yazar. Halbuki sarı renkmiş.
SilO zaman tamamdır.
SilGörülmesi gereken yerlerden biri, çok güzelmiş
YanıtlaSilTarihi öneme sahip müzeyi ziyaret etmek aslında çok kolay. Müzeye gidip görmelerini herkese tavsiye ederim. Değerli katkınıza çok teşekkür ediyorum.
Sil