İzmir
" Benim yaşım 8.500 "
İlyada ve Odysseia isimli efsanevi yapıtları günümüze kadar ulaşmış tarihin ilk ve en büyük ozanı Homeros'un ilham perisi, Makedonya Kralı Philip'in oğlu İskender'in ise rüyasıdır, İzmir.
Antik dönemdeki adıyla Smyrna, coğrafyacı Strabon'a göre de en güzel İon kentidir.
Asya'nın gerdanlık kızıdır, görkemli Smyrna.
Sezar, Oktavyanus, Marcus Airelyus, Brütüs ve Hadrianus gibi Romalı imparatorların ve kraliçe Küçük Faustina'nın aşık oldukları efsane kızıdır, İzmir.
Smyrna, bir öyküye göre efsanevi kadın savaşçılar olan Amazonlar, bir başka öyküye göre de Lelegler tarafından kurulmuş.
Verimli toprakları, elverişli iklimi, kültürü, doğası, sosyal yaşamı oldukça hareketli güler yüzlü insanı, ihtişamlı tarihi ile bir aşktır, İzmir.
Liman şehri olmasıyla işlek ve önemli ticari merkezi konumunda olan İzmir, arkeolojik ve tarihsel birikimini günümüze dek korumasını sağlayabilmiş.
Aristo, öğrencisi Büyük İskender'e " Görmezsen eksik kalırsın. " demiş İzmir için. Ben de diyorum ki, görmezseniz eksik kalırsınız. |
Merhabalar.
YanıtlaSilNe kadar güzel bir giriş yaparak gönüllerimizin tacı İzmir'i anlattınız öyle. O kadar etkilendim ki, iyi ki İzmir'i çok önceden gezip görme fırsatım olmuş demekten kendimi alıkoyamadım. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar diler, teşekkür ederim.
"Cumhuriyetin ilanından sonra meydana, İzmir Belediye Meclisi kararı ile " Atatürk Meydanı " adı verilmiş." Bu cümleyi yazınızın içinden alarak buraya taşıma nedenim bellidir. Bu güzel şehrimizin yerel idaresini malum zihniyete kaptırırsak eğer, "Atatürk Meydanı" ismini çok ararız.
"15 Temmuz" uydurmalı arkası devam eden isim uzantısını Ankara'da o kadar çok sık görüyoruz ki, kaç yıllık meydan ve bulvar isimleri hep değiştirildi. İzmir'de de aynı şeylerin yaşanmaması için, sevgili İzmirliler bunlara o fırsatı vermez inşAllah!
Selam ve saygılarımla.
Merhaba Recep Bey...
SilDeğerli katkınıza çok teşekkür ediyorum.
Gönlünüz rahat olsun, güzel İzmir malum zihniyete geçmeyecektir. Bir İzmirli olarak inanıyorum ki halkı hem Atamız'a ve cumhuriyetine hem de şehrine sahip çıkacaktır.
Gün gibi ortada olan senaryo sonrası İstanbul'da da isimler değişti. Hafızama kazınmış eski isimlerin yerine yenisini bir türlü diyemiyorum. Benim düşüncem gerçekler ortaya çıktığında isimlerin tekrar eski haline döneceğidir. Tabii yaş almış benim gibiler bunu görür mü, bilemiyorum. Umarım tez elden bunu görmek nasip olur.
Çok önceden İzmir'i görmüş olmanıza aslında memnun oldum. Eğer ki tekrar yolunuz düşer de giderseniz, İzmir'in pek fazla değişmediğini görürsünüz. Elbette zamana uyulup yeni eklentiler yapıldı. Fakat doku bakımından İzmir, İzmir oluşunu hep korumuştur. Memleketimi çok sevdiğimden belki bana öyle geliyor da olabilir. :)
Sizin de yüreğinize sağlık olsun Recep Bey.
Saygı ve selamlarımı gönderiyorum size.
Merhabalar Nazlı Hanım,
YanıtlaSilGezip görmek için güzel bir yere benziyor. Bilgilendirme ve paylaşım için teşekkürler. 😊
Merhabalar Duygu Hanım...
SilRica ederim, ne demek, asıl ben teşekkür ediyorum kıymetli katkınıza.
İzmir'in her köşesi çok güzeldir. Umarım gezip görme fırsatınız olur.😊
Merhaba Nazlıcığım,
YanıtlaSilYine dolu dolu bir gezi yazısı olmuş. Eline sağlık öncelikle.
İzmirlilerin İzmir'i çok sevdiğini biliyorum (okuldayken İzmirli bir kız vardı ah İzmir der dururdu:))oradan) çocukken 12 filandım sanıyorum rahmetli babam Manisa'ya tayin olunca iki kez günü birlik İzmir'i gezmiştik onunla. Birinde tüm gün yağmur yağmıştı, ötekinde günlük güneşlikti, tabii çocuğum hayal meyal hatırlıyorum, deniz kıyısında orduevinin çok güzel kocaman bir salonunda kahvaltı etmiştik en çok o aklımda kaldı. Sonra bir daha hiç gitmedim. Elhamra Sinemasının ismi bile çok tatlı, ilk sesli filmin orada gösteriliğini bilmiyordum, ne güzel ve daha güzeli iyi ki yıkmamışlar, Ankara ve İstanbul'da pek çok sinemayı yıktılar:((( İkinci bölümü merakla bekliyorum.
Sevgilerimi bıraktım. :)
Merhaba sevgili Müjde Hanım...
SilOkul arkadaşınızın özlemini çok iyi anlıyorum. Uzun yıllardır İstanbul'da yaşamama rağmen ben de hâlâ ahh İzmir diyorum. Neyse ki ailem, akrabalarım hepsi İzmir'de yaşıyorlar da bir ayağım orada. :)
Çocukken de olsa iki kez günü birlik gitmiş olmanız, hiç gitmemekten iyidir. En azından havasını soluyup hatıralarda yer etmiş oldu. Kısmet olmayınca, olmuyor maalesef. Sağlık olsun. :)
Bildiğim kadarıyla İzmir'de Büyükşehir Belediyesi tarihi yapılara büyük duyarlılık gösteriyor. Akraba ve kardeşlerimden bu konuda olumsuz bir duyum almıyorum. Niyetleri kötü olanlar tarihe değer vermez, rantı düşünür. Bu zihniyettekilere prim verilirse ülkede güzel hiç bir şey kalmaz.
Dilerim, tez zamanda kurtuluşa ereriz.
Fırsat buldukça ikinci bölümü de hazırlamaya çalışacağım. :)
Değerli katkınıza çok teşekkür ediyorum. Ben de sevgilerimi bıraktım.:)
Başlığı görünce İzmir' desiniz sanıp heyecanlandım. Yazıyı okuyunca 2020 yılı olduğunu Hükümet Konağı fotoğrafının altına yazdığınız açıklamadan anladım. Öyle güzel ve detaylı anlatmışsınız ki, devamını heyecanla bekliyorum. Keyifle okudum, karış karış gezdiğim yerleri.
YanıtlaSilTeşekkürler, elinize sağlık yazı ve fotolar için. :) <3
Rica ederim, ne demek sevgili Sezer Hanım, asıl ben teşekkür ediyorum kıymetli katkınıza.
Silİzmir'de olmanın düşüncesi bile heyecan verici. Ne harika ki oraları karış karış gezmişsiniz. Sizin tarihe ilgili ve bilgili olduğunuzu biliyorum. Keyifle okumanıza onur duydum.
Bu yaşıma geldim, İzmir'i gezerken fotoğraf çekmeyi akılsız başım hiç düşünmedi. Taa ki 2020 yılında gittiğimde bir turist gözüyle gezmeyi akıl edene kadar...:)
Neredeyse dört yıl olacak, blog sayfasına ancak koyabildim İzmir'i.
Aslında öyle çok var ki sayfa oluşturacağım, gezilere gittiğim tarihlerle aradan epey zaman geçtiğinden fotoğraf ve yazıları toparlamam zor oluyor. :)
Sizin de gönlünüze sağlık olsun. :)
İzmir'e iş için gittiğim için hiç gezme fırsatım olmamıştı ama sayenizde gezmiş görmüş oldum.
YanıtlaSilHasan TAHSİN'in gerçek ismi olmadığını sizin yazınızdan öğrendim. Neden takma isim kullanılmış ki?
Osman Nevres, Osmanlı Devleti tarafından Paris ve Bükreş'de aldığı görevleri yerine getirdikten sonra İstanbul'a dönüyor ve verem olduğu anlaşılıyor. Tedavi için İsviçre'ye gitmek zorunluluğu oluşunca tanınmamak için Hasan Tahsin adını kullanıyor.
SilAydoğan Yavaşlı tarafından çıkarılan bir kitaba göre ise; 1914 yılında Osman Nevres, Teşkilat-ı Mahsusa'ya girdiğinde Hasan Tahsin adını alıyor. Yeni bir kimlikle Bükreş'e gidecek ve Balkan ülkelerini Osmanlılar'a karşı kışkırtan belaları zararsız hale getirecektir. Sonra görevlerini tamamlayıp ülkeye döndüğünde, çıkardığı gazete yazılarında hep Hasan Tahsin adını kullanıyor.
Osman Nevres'in adını aldığı gerçek Hasan Tahsin'i ( 1883-1914 ) biraz araştırdım. Atatürk'ün sınıf arkadaşıymış. Yüzbaşıyken istifa etmiş ve Silah isminde gazete çıkarmış. Lakabı Silahçı Tahsin'miş. 1914 yılında öldürülmüş.
Vatanı için savaşan tüm kahramanlarımızı minnet ve rahmetle anıyorum. Nurlarda uyusunlar. Onlar olmasaydı bu topraklarda özgürce yaşayamayacaktık.
Kıymetli yorumunuza çok teşekkür ediyorum Recep Hilmi Bey. Bir sonraki sefer İzmir'e yolunuz düşerse umarım gezip görme fırsatınız olur.
Detaylı bir açıklama yazmışsınız, teşekkür ederim.
SilAsıl ben size teşekkür ediyorum Recep Hilmi Bey. Sayenizde hem bilgiler tazeleniyor hem de bilmediklerimi öğrenmiş oluyorum.
SilMutlulukla kalın.
Yeni yazılarınızı bekliyoruz Nazlı Hanım...
Silİnce düşüncenize çok teşekkür ediyorum Recep Hilmi Bey. Fotoğraflarım hazır...Lakin bir kaç sene öncesinin gezilerim olduğundan bilgi ve içerikleri hatırlamam zor oluyor. :))
SilUmarım yakında paylaşabilirim. :)
Bir İzmirsever olarak keyifle okudum, kendimi bir derste hissettim ama bu ders hiç de sıkıcı değildi. Üstelik çoğu zaman ardında ne varla çok ilgilenmediğim detayları, yapıları okumak çok iyi geldi. Çünkü İzmir o kadar kalın bir kitap ki kaçınılmaz olarak tembel tenekeler; daha çok dersten kaçıp yeme içme mekânları ve sosyal hayatla ilgileniyorlar ki bence bahanelerimiz de pek geçerli değil. Bahane ise şu: Görmüştüm. Oysa sadece bakmıştık. Çok teşekkürler yazı için, epey eksiğim tamamlandı:))
YanıtlaSilRica ederim, ne demek Sayın Buraneros, asıl ben teşekkür ediyorum kıymetli yorumunuza.
SilSize katılıyorum. Gençlerin çoğunun ilgilerini çekmiyor tarihi mekan ve yapılar. Maalesef görmesini bilmeden bakmakla yetiniyoruz. Yaşadığımız toprakların tarihi değerini, çocuklar yetişkinliğe gelmeden aşılamamız gerekir kanaatindeyim. Ne kadar erken öğrenilirse bilinçlenme o kadar güçlü olacaktır. O zaman hiç bir bahaneleri kalmayacaktır diye düşünüyorum. :)
Bir İzmirli olarak da keyifle okumanıza memnun oldum. Ve İzmir'i kalın bir kitaba benzetmeniz ise çok hoştu. Her sayfası sürprizlerle doludur. Sizi bağlar, İzmir'i okudukça kitap elinizden düşmez. :)
Merhabalar.
YanıtlaSilİzmir'e ilk gidiş yılını şu anda tam olarak hatırlamamakla birlikte 1997-1999 arası yıllardan biri ve aylardan Temmuz'du. Hasan ağabeyimin ev eşyasını Hirfanlı Barajı lojmanlarından İzmir Bornova'ya taşıdığım yük kamyonu ile geçen yolculuğumu ve Bornova'ya ayak basışımı asla unutamam. O günlerde günlük tutmadığım için kayıtları da yok. O zamanlar henüz dijital fotoğraf makineleri de yoktu galiba, varsa da kullanımı pek yaygın değildi, ya da o zamanlar benim merakım olmadığı için tanışmamış da olabilirim. O gidişimde hiç resim bile çekememiştim. Uşak, Salihli arasında hiç ormanlık bölge göremediğimi hatırlıyorum. Turgutlu İzmir arası da yeşil alan olarak hayal kırıklığına uğramıştım. İzmir'e yaklaştığımız halde denizi de hiç göremediğim için üzülmüştüm. İzmir/Bornova'ya girdik hala deniz yoktu. Zamanım sınırlı olduğu için o gittiğim de İzmir'i pek tanıma fırsatım olmamıştı.
Daha sonraki yıllarda birkaç defa gidip gelmiştim, işte o zamanlar İzmir'i daha iyi tanımış ve nihayet denizi de o zamanlar görmüştüm. İzmir'i sevmiştim. Ankara'da ikamet ederken iki kez ev satıtığım her seferinde İzmir'den bir daire alıp oraya yerleşmeyi bile düşünmüştüm ama, İzmir'de daireler, Ankara'dan daha pahalı olduğu için nasip olmadı.
İzmir gerçekten çok güzel bir yerdi. Fakir fukara'nın geçinebileceği bir yer. İnsan İzmir'de aç kalmaz. Sayısını tam bilmemekle birlikte 7, 8 öğretmen tanıdığım İzmir'e tayin isteyip yerleştiklerini biliyorum. O zamanlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde personel şefi olarak görev yaptığım için hatırlıyorum.
Belki ömrümüz vefa ederse, bir kez daha yerleşmek isteyip de yerleşemediğim İzmir'i ziyaret edebilirim. Benim küçüğüm de İzmir'in Torbalı ilçesinde ikamet ediyor. Önce Menemen'deydi, daha sonra Torbalı ilçesine geçti.
Asya'nın gerdanlık kızı, görkemli İzmir'e selam olsun.
Merhabalar...
SilRecep Bey, İzmir'e ilk gidişinizin tarihlerinde dediğiniz gibi dijital fotoğraf makineleri pek yoktu. Hatta mobil telefonları bile fotoğraf çekmiyordu, yanlış hatırlamıyorsam. İnanın, hafızamı yoklayıp duruyorum dakikalardır, son 25 yılda teknoloji ne kadar hızlı ilerlemiş. :)
Uşak-Salihli-Turgutlu yol güzergahında ovalar vardır. İzmir-Afyon arasında ekili tarlaların olduğu ovalar öylece devam eder. İzmir Körfezi ile ovalar boyunca koridor gibi yapısı olduğundan doğu-batı hava akımları eksik olmaz. Bu esintiden dolayı İzmir'in havası kurudur. Ormanlık alanlar genellikle dağların eteklerinde yer alır. Yol boyunca yeşil alanları görmemiş olmanız coğrafik yapıdan kaynaklanıyor bildiğim kadarıyla. Elbette bunun bir de orman katliamını es geçmemek gerekiyor. Yeni sanayi alanların açılması, yerleşim birimlerinin merkezden uzaklaşması, ağaçların ranta kurban gitmesi gibi doğa talanları sürdükçe az buçuk gördüğümüz, nefes aldığımız o yeşilliği arar oluyoruz.
İzmir'e Manisa tarafından gelinirse dağlar arasında kalan Sabuncubeli Geçidi'nden enfes manzaralı ormanların içinden geçen yolu takip ederek Bornova'ya ulaşılıyor. Uzun yıllardır gide gele alışmışım o yollara. :)
Bornova, en büyük ilçelerden biridir. Denizi hemen görmemiş olmanız Bornova'nın yüksek kesimlerinden bir yerine gelmiş olabilirsiniz.
Evet, İzmir gezilmedi mi, tanımış olmuyor insan. Aslında nereye gidersek gidelim tanımak için gezmek, sokaklarını arşınlamak gerekir. Tekrar gelip gezmişsiniz ve tanıyıp sevmişsiniz İzmir'i. Hem de ev almayı düşünecek kadar...Kısmette yoksa, olmuyor hiç bir şey Recep Bey. Hayırlısı olsun.
Alım gücü bakımından diğer büyük şehirlere nazaran, biraz daha ucuzdur. Tayinini isteyen memurların tercihi genelikle İzmir'den yana olur. Yaşam orada bir başkadır. :)
Sağlıklı, uzun bir ömür diliyorum size. Umarım yine ziyaret etme fırsatı ve şansı bulursunuz.
Değerli yorumunuza çok teşekkür ediyorum.
Selam ve saygılarımı gönderiyorum.
Merak ettiğim ve görmek istediğim bir yer.Çok güzel anlatmış ve fotoğraflamışsınız:)Teşekkürler:)
YanıtlaSilBen de teşekkür ediyorum kıymetli yorumunuza. Rica ederim, ne demek...
Silİzmir'i gezip görme fırsatınız olursa, eminim seversiniz diye düşünüyorum. Bilemiyorum, insanın memleketi olunca, bir başka güzel geliyor olabilir. :)
İzmir'e uzun zamandır gitmiyorum ama en sevdiğim şehirlerden:)
YanıtlaSilHakikaten gidilmezse görülmezse eksik kalınır bence de.
Bilmediğim görmediğim yerleri de
sayenizde öğrendim Nazlı Hanım.
Mesela Milli Kütüphane ve Kızlaragasi Hanı'nı görmemiştim. Teşekkürler:)
Rica ederim, ne demek Sevil Hanım, asıl ben teşekkür ediyorum kıymetli yorumunuza.
SilSayın Buraneros'un dediği gibi İzmir, kalın bir kitaba benzer. Bir İzmirli olarak ben bile hâlâ gezip bitiremedim. :)
Umarım tekrar gitme fırsatınız olur, gezemediğiniz yerleri görürsünüz. :)
İzmir'e birkaç kere gittim de Konak'a uğramadım. Bir daha ziyaret etme şansım olursa buraya uğrarım o zaman. Teşekkürler:)
YanıtlaSilZeynep Hanım, ben de teşekkür ediyorum. Rica ederim, ne demek...
SilUmarım ziyaret etme şansı bulursunuz. :)
ayyy ne güzeel biz ailecek kokten izmirliyiz, girit, söke, kuşadası, işkodra da var :)
YanıtlaSilSevgili deeptone, kökten ailecek o taraflardan oluşunuz, harikaymış. Ailenin kökleri geniş bir coğrafyadan olunca, şehirleri gezip görme bakımından şanslı oluyor insan.
SilSaydıklarınız yerlerden bir tek Girit'e gitmedim. Gidenlerden bildiğim kadarıyla Girit'in enfes dokusu, ziyaret edenleri hayran bıraktırıyormuş. O şansı bulup gider miyim, hiç bilmiyorum. :)
Değerli katkınıza çok teşekkür ediyorum.
İzmir'i çok seviyorum. Yaşanası şehirlerden biri. Ablam da orada oturuyor. İzmir'e sık sık gitmek, gezip görmek için harika bir vesile oluyor bize. Güzel İzmir hakkında fotoğraflar la birlikte çok özenli bir yazı hazırlamışsınız. Devamının gelecek olması da ayrıca güzel. Emeğinize sağlık sevgili Nazlı Hanım. Şimdiden mutlu yıllar dilerim
YanıtlaSilSevgiler selamlar 😊🤚
Çok teşekkür ediyorum sevgili Yıldız Hanım. Ben de size mutlu, sağlıklı yıllar dilerim. :)
SilNe güzel, o zaman bir ayağınız İzmir'de, tıpkı benim gibi...:) Dediğiniz gibi yakın akrabalar başka diyarlarda yaşayınca sık sık gitmek çok harika oluyor. Ve İzmir'e her gidildiğinde sürpriz keşifler çıkar karşınıza. Gez gez bitmez dedirtiyor. :)
Ayrıca İzmir'i çok sevmiş olmanıza memnun oldum.
Sizin de gönlünüze sağlık olsun. Umarım en kısa zamanda gezinin devamını hazırlayıp yayınlayabilirim.
Ben de sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. 😊🌺
Kütüphane güzel gözüküyor. Hele herkes için ayrı bir masa olması :)
YanıtlaSilKütüphaneyi umarım görme fırsatınız olur. Eminim güzelden de öte olduğunu fark edeceksinizdir.
SilMasalar, küçük ve eskiydi. Masasını paylaşmadan ancak bir kişinin rahatlıkla çalışabileceği kadardı. Kişiye özel gibi olması, bence çok güzel. :)
Kıymetli yorumunuza çok teşekkür ediyorum.
Balkabağı Perisi, blog dünyasına hoş geldiniz. :)
YanıtlaSilDeğerli katkınıza çok teşekkür ediyorum. O hissi verebilmişsem ne mutlu bana...İzmir'in öyle bir çekiciliği var ki, insanın tekrar gidesi gelir. :)
20 sene uzun bir süre olmuş gitmeyişiniz. Kısmette olmayınca, olmuyor maalesef. Umarım oraya gitme fırsatınız olur. Aradan geçen 20 yıla rağmen pek değişmediğini, İzmir, yine aynı İzmir olarak kaldığını söyleyebilirim size. :)
Keyifle okumanıza memnun oldum. Sizin de yüreğinize sağlık olsun. :)
8500 yaşındaki şehrin kenarından bir kez şehirler arası otobüsle geçmişliğim var. Sadece meydan ve çevresinde gezilecek ziyaret edilecek o kadar çok yer var ki. Her bir yapıyı o kadar güzel ve detaylı anlatmışsınız ki hayran kaldım. Yani hem yapılara hem de yazınıza. :)
YanıtlaSilEmeklerinize sağlık.
Çok teşekkür ediyorum sevgili fotohastasiempre. Hayran kalmanıza memnun oldum. Umarım yolunuz o taraflara düşer, İzmir'i gezip görme şansını bulursunuz. Gezdiğinizde eminim hayran kalırsınız. :)
SilSizin de gönlünüze sağlık olsun.
Oralara gitmiş kadar oldum. Teşekkürler. Belki bir gün İzmir'de yaşamak nasip olur :)
YanıtlaSilRica ederim, ne demek...Ziyaretiniz için asıl ben teşekkür ediyorum. Umarım nasip olur. :)
Silİzmir Konak'ı bu kadar ayrıntılı bilmiyordum sizinle gezmiş kadar oldum, faydalı paylaşımınız için teşekkür ediyorum:) Sevgiyle ve ışıkla...
YanıtlaSilO hissi verebilmişsem ne mutlu bana Bahar Hanım. Asıl ben teşekkür ediyorum kıymetli katkınıza. Sevgi ve selamlarımı gönderiyorum size. :)
Sil