nazlitoac.blogspot.com

22 Mart 2022 Salı

Bulgar Aziz Stefan Kilisesi-İSTANBUL

Balat'ta Tarihi Demir Kilise

Bulgar Aziz Stefan ( Sveti Stefan ) Kilisesi

Dünya üzerinde demirden inşa edilen kilise sayısının 3 olduğunu biliyor muydunuz...Biri Türkiye'de, diğerleri Arjantin ve Avusturya'da...Ancak ülkemizdeki korunmuş, diğerleri çökme ve kaymalardan dolayı yıkılmış. 

500 ton demir kullanılarak inşa edilen Aziz Stefan Kilisesi'nin kubbe ve miğferleri altından, üzerindeki haçlar da altın işlemeden yapılmış. 

Avusturya'da Vagner Firması'na yaptırılıp tamamen söküldükten sonra parçaların Tuna Nehri ve Karadeniz üzerinden İstanbul'a getirilip bir kez daha monte edilen kilise, Osmanlı toprakları üzerindeki ilk prefabrik yapı olma özelliği taşıyormuş.

Çan kulesinin yüksekliği 40 metre olan, beyaz ve sarı renklerin oluşturduğu muazzam mimari estetiğiyle Demir Kilise'nin mimarı ise Hovsep Aznavour'muş.
 
Neo-Gotik ve Neo-Barok mimari tarzda inşa edilen kilisenin pencerelerine dikkatle bakmanızı öneririm. Uzun ve yuvarlak kemerlerle bölünmüş pencerelerin çiçek desenli tasarımı, tarihin ender bulunan yapılar arasında görülebilecek mimari estetiğe sahip diyebilirim. 

Açılışı 8 Eylül 1898 yılında olan, Haliç kıyısında inci tanesi misali gibi duran, iç mekan süslemeleriyle nadide bulunan kiliseyi fırsat bulursanız görmenizi tavsiye ediyorum. 

Balat - Fatih - İSTANBUL

Bulgar Aziz Stefan ( Sveti Stefan ) Kilisesi
 
Bulgar Aziz Stefan ( Sveti Stefan ) Kilisesi İç Mekan

 



2 yorum:

  1. Burayı dışarıdan görmüştüm.Gerçekten güzel bir yapı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demirden yapılmış olması daha da etkileyici kılıyor.
      Değerli katkınıza çok teşekkür ediyorum.

      Sil