nazlitoac.blogspot.com
13 Aralık 2023 Çarşamba
27 Ekim 2023 Cuma
Taksim Cumhuriyet Anıtı-İstanbul
Yerli-yabancı turistlerin uğradığı, İstanbullular'ın buluşma noktası olduğu anıtın nasıl yapıldığı hakkındaki hikayeyi bilir misiniz? Bilmeyenler için kısaca anlatmak istiyorum efendim.
Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul'a gelen önemli devlet insanlarını ağırlarken meydanda yükselen bir anıta ihtiyaç duyuluyor. O yıllara kadar İstanbul'da Sultanahmet Meydanı buluşma yeriydi. Öyle bir meydan olsun ki hem kutlama, toplanma, tören yapılsın hem de cumhuriyeti simgeleyen anıt olsun. Bunun için komisyon kuruluyor. Önce Beyazıt Meydanı düşünülüyor. Cami ve imarethanenin olduğu meydanın tarihi dokusu bozulur gerekçesiyle kabul edilmiyor. Kentin tarihi kesimlerinden uzak bir yer arayışına giriliyor ve Taksim Kavşağı'nın uygun olduğuna karar veriliyor.
1925 yılında çalışmalara başlanıyor başlanmasına da anıtın yapımı için para gerekiyor. Henüz Milli Mücadele'den yeni çıkmış ülkede acil ihtiyaçlar varken heykel yapımına devlet bütçesinden karşılanması istenmiyor. Ve bir duyuru yapılıyor. Devletin görevlendirdiği özel yetkililer tarafından, kapı-kapı dolaşıp makbuz karşılığında bağış toplanacaktır. Halkın yanısıra en çok bağışı yapanlar da esnaf, tüccar, bankacı, gayrimüslimler oluyor.
Sonra anıt heykel yapımı için bir yarışma düzenleniyor. Yarışmayı daha önce Atatürk'ün büstünü de yapan dönemin en ünlü heykeltıraşlarından İtalyan Pietro Canonica kazanıyor.
Heykel olarak sadece Gazi Mustafa Kemal olması düşünülüyor önce. Pietro Canonica ise çeşmelerinden su akan ve kurnalarından taşan büyük bir havuzun ortasında Mustafa Kemal Paşa ile birlikte hem milli mücadeleyi hem de cumhuriyetin kuruluşunu simgeleyen anıt olmasını bir maket ve raporla komisyona sunuyor. Ve onaylanıp yapımına başlanıyor. Anıtın çevre düzenlenmesi görevi ise dönemin önemli mimarlarından Giulio Mongeri'ye veriliyor.
Bu esnada Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğrenciler arasında bir yarışma da düzenleniyor. Kazanan Sabiha Ziya Hanım ve Hadi Bara Bey, anıtın yapımında yardımcı olmak üzere İtalya'ya, Pietro Canonica'nın yanına gönderiliyor.
Anıtın yapımı 2,5 yılda tamamlanıyor. Ağırlığı 84 tonu bulan anıt, gemiyle Roma'dan İstanbul'a getiriliyor. Ve 23 gün gibi kısa bir sürede yerine yerleştiriliyor.
8 Ağustos 1928 tarihinde yaklaşık 40.000 kişinin olduğu büyük bir kalabalığın eşliğinde Meclis Başkanı Kazım Özalp Paşa tarafından görkemli törenle Cumhuriyet Anıtı'nın açılışı, mali sıkıntılardan dolayı çevre düzenlenmesi ve havuzu inşa edilmeden yapılıyor. Anıtı merak etmesine rağmen açılışa Mustafa Kemal Paşa katılmıyor. Açılıştan iki gün sonra Taksim'e gelir ve aracından inmeden anıtı izler. Zaten anıtın yapım aşamasından heykellerin nasıl olacağına varana kadar haberdardır Paşa. Bir sohbette sorulur, neden açılışa gitmedin diye. Sebebini de gösteriş olarak algılanmasına yol açmamak için diye cevap verir.
16 Ekim 2023 Pazartesi
Mostar Köprüsü Yağlı Boya Çalışması
5 Ekim 2023 Perşembe
Sveti Stefan-Karadağ
Ziyaretçilere yasak adacık, Sveti Stefan
Yanlış okumadınız efendim, Sveti Stefan Adası turist gezisine kapalı. 1950'lerde adanın tamamı, tarihi dokusu korunarak otellere dönüştürülmüş. 2007 yılında ise Amanresort Şirketi 30 yıllığına kiralamış Karadağ hükümetinden. Bu yüzden adaya gitmek isterseniz ya otelinde konaklamalısınız ya da restoranında yer ayırtarak yemek yemelisiniz. Diğer bir seçenek de otelde kalan tanıdığınız sizi misafir olarak davet ederse adaya gidebilirsiniz.
Neyse efendim, bize de böyle uzaktan melül melül bakmak düştü. Gelelim adacığa. Budva il sınırları içerisinde, Adriyatik Denizi'ne doğru uzanmış 1.46 hektar alana sahip ortaçağdan kalma yapılarıyla küçücük bir ada.
Adadaki sur ve yapılar, tee 15. yüzyılda korsanlar ve Osmanlılar'dan korunmak için Venedikliler tarafından hem savunma hem de barınma için kurulmuş. Gel zaman git zaman balıkçıların aileleriyle kaldığı adaya dönüşmüş sonraları. 20. yüzyılın başlarında balıkçılar terk edince ada, kaderiyle başbaşa kalmış. Yugoslavya hükümeti, savaşlardan sonra sekteye uğrayan turizmin canlanması için az sayıda kalan ada sakinini ana karaya yerleştirip adanın tamamını aslına uygun restore ederek otellere dönüştürmüş. 2007 yılından sonra da dünyaca ünlülerin gözdesi olunca ada, pırlantalı zamanlarını yaşar olmuş.
Her iki tarafında da kumsalı olan dar geçitle ana karaya bağlı adada, üç kilise de varmış. Varmış varmasına da, gideydik, göreydik, Arnavut kaldırımlı sokaklarında tarihi dokuyu hissederek dolaşaydık, iyi olurdu. Sağlık olsun diyeyim artık.
3 Ağustos 2023 Perşembe
Canlı Performans Yağlı Boya Çalışması
Aydın - Karacasu'da Canlı Performans Yağlı Boya Çalışması
2021 yılında katıldığım Kırmızı Eller Sanat Çalıştayı kapsamında Karacasu hakkında oluşturduğum albümün son fotoğrafında, şu sözleri demişim.
" Şimdiii son sözlerim olarak diyeceklerim var. Afrodisias Antik Kenti ve Arapapıştı Kanyonu'nu gezi programına alan kulüplere çağrımdır. Buralara gelmişken Karacasu'ya da uğrayın. Gelin, pidelerini yiyin, doğal ürünler alın, sokakların tarihi dokusunu hissedin, çömlek alın, yaylalarına çıkın. Ziyaret edin ama kalıcı kalmayın. Bırakalım öyle kalsın. Şehirli nereye gitse kendine çevirmeye çalışıyor. Oraya uyum sağlamıyor. Hiç bozulsun istemiyorum. "
![]() |
Karacasu " Kırmızı Eller " Sanat Çalıştayı 50x70 cm. Tuval Üstü Yağlı Boya Fotoğrafı çalışmama izin veren Ege Sanat Birliği başkanımız Nurettin Ataman hocama çok teşekkür ediyorum. |
27 Temmuz 2023 Perşembe
Doğancıl Köyü-Kazankaya Parkuru-Sakarya
Doğancıl Köyü - Kazankaya ( Karlık Kayası Gözetleme Kulesi ) Parkuru
Bu yılın en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde, 2019'un ocak ayında gittiğim parkurda çektiğim kar manzaralı fotoğraflarımı paylaşarak bir nebze de olsa ortamı serinletmek istedim. ☺️
Sakarya'nın Geyve İlçesi'ne bağlı Doğancıl Köyü'nde başladığımız orta zorlu bu parkuru, tüm doğaseverlere öneriyorum.
![]() |
Doğancıl Köyü Burası, 1032 metre rakımlı Doğancıl Köyü'nün girişinde aracımızın bizi bıraktığı parkurun başlangıç noktası. Gördüğünüz hafif çıkışlı patikadan başladık yürümeye. |
![]() |
Doğancıl-Kazankaya Parkuru Aralarda kısa yalancı düzlüğün de olduğu patikanın bitiminde çam ve pelit ağaçlarının sarmaladığı hafif dik yamaçlı ormana doğru yol aldık. |
![]() |
Doğancıl-Kazankaya Parkuru Karşıda gördüğünüz tepe, Kılıçkaya Zirve...Bir önceki yıl o zirveye de çıkmıştık. Yazımın sonunda biraz da o zirveden bahsedeceğim. |
![]() |
Doğancıl-Kazankaya Parkuru Donmuş Doğancıl Yayla Gölü...Gölün etrafından dolanıp sık ağaçların olduğu epey dik patikadan devam etti parkurumuz. |
![]() |
Karlık ( Kazankaya ) Yangın Gözetleme Kulesi Ahanda gördüğüm manzaranın bir kısmı bu...Etrafından dolandığımız donmuş Doğancıl Gölü bile görünüyor. 😊 |
![]() |
Karlık ( Kazankaya ) Yangın Gözetleme Kulesi Zirvede çektiğim bir diğer kare...Bir yanda Geyve Ovası, bir yanda Koru Boğazı ve bir yanda da Taraklı İlçe Yolu...Tam da görsel şölen sunan manzara. 😊 |
![]() |
Doğancıl-Kazankaya Parkuru Dönüşte çıkılan parkurun bir kısmından geçmeyip yayla rotasından inmiştik. Kartopu oynayıp yokuş aşağı yuvarlananlar bizim gruptan. 😊 |
11 Temmuz 2023 Salı
Tara Kanyonu-Bosna-Hersek
Avrupa'nın Gözyaşısı Tara Kanyonu-Bosna-Hersek
Dünya'da ikinci, Avrupa'da birinci en derin ve geniş kanyon olarak bilinen Tara Kanyonu, Durmitor Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Karaçam ormanlarıyla kaplı bölge, 1977 yılında Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınmış.
El değmemiş tabiatın tüm özelliklerini taşıyan kanyonun uzunluğu 80 km., en büyük derinliği ise 1333 metreymiş.
Yemyeşil florayla kaplı yüksek dağların çepeçevre sardığı kanyon, en popüleri rafting olmak üzere başta su sporları, adrenalini yüksek zip-line ve doğa yürüyüşleri etkinliklerinin yapılmasıyla yerli-yabancı doğaseverlerin tercih ettiği bölge olmuş.
Onlara gıpta ederek kanyonu canlı gözlerle gidip görelim dedik. ☺️
![]() |
Tara Kanyonu-Pejkovići Mevki Ekipten kimimiz raftinge gidince, kimimiz kampta kalınca, 5 kişi olarak kumanyalar yanımızda keşif gezisi yapalım dedik. |
16 Haziran 2023 Cuma
Kıyıköy-Kastro Doğa Yürüyüşü
Kıyıköy-Kastro Doğa Yürüyüşü
Doğa fotoğrafçılığı ve yürüyüş yapmak isteyenler için büyüleyici bir floraya sahip olan, Trakya'nın en güzel bölgelerinden diyebileceğim, 2019 yılının Nisan ayında gitmiş olduğum bu parkuru, tüm doğaseverlere tavsiye ediyorum.
Bölgede defalarca farklı parkurlarda yürümüş olmama rağmen o günün sunduğu sürpriz ( kanola tarlaları ), pasta üzeri çilek gibi gelmişti bize. Uçup giden fotoğraflarımdan kalan bir kaç kareye kısacık notlar ekledim.